Kartoffelplanten (Solanum tuberosum) er en 25-100 centimeter høj urt, der dyrkes for sine store, stivelsesholdige rodknolde og hører til blandt verdens mest dyrkede afgrøder. De overjordiske dele af planten er giftige, og det gælder i et vist omfang også knolde, som har ligget i jordoverfladen, så de er blevet grønne.

I nutiden anses kartoflen som en central næringskilde, der sammen med ris og pasta anbefales til at indgå dagligt i kosten på grund af det store indhold af kulhydrater.

7 ting, du ikke vidste, du kunne bruge kartofler til

Kartofler kan bruges til meget andet end at blive spist. Den er også din redning i mange af hverdagens forskellige udfordringer. Samvirke giver dig her 7 hverdagstips med den gule knold, du måske ikke kendte til.

#1 Undgå fugt på spejle og ruder.

Hvis du vil undgå at dit spejl dugger til når du bader, så kan dette løses ved hjælp af en overskåren rå kartoffel.

Gnid spejlet med kartoflens skæreflade, og tør efter hvis der er hvide aflejringer fra stivelsen i kartoflen.

Lad saften tørre ind og undgå at røre ved det, spejlet burde nu ikke længere dugge.

Du kan også bruge tricket til ruderne på din bil, så de heller ikke dugger til de kolde måneder.

#2 Fjern rust nemt.

I kobination med bagepulver er kartoflen rustens fjende nummer 1.

Tag en rå kartoffel, skær den over, og dyb skærefladen i bagepulver, gnub så rusten af din stegepande eller lignende med kartoflen, det skulle gøre tricket.

#3 Tilfør fugt til tobakken.

Hvis du ryger pibe eller hjemmerullede cigaretter, så kender du måske nok til det problem at tobakken kan blive tør.

Det kan løses ved at putte et par kartoffelskræller ned til tobakken, skrællen afgiver fugt til tobakken, så den bliver så god som da du købte den.

#4 Fjern en smadret pære.

Hvis du har været så uheldig at have en ødelagt el pære, som stadig sidder i fatningen, så kan du bruge en kartoffel til at skrue den ud, så du undgår risikoen for at skære dig på de skarpe rester af glasskår, der sidder tilbage.

Skær en kartoffel over og pres den ind over fatningen, så du kan bruge kartoflen som en slags håndtag til at skrue den ødelagte pære ud med.

#5 Fjern den salte smag.

Hvis din sovs eller suppe er blevet for salt, kan en rå kartoffel være din redning.

Tag en rå kartoffel og skræl den og put den i din for salte substans, og lad den simre med indtil du skal servere maden.

Kartoflen skulle gerne have suget noget af salten fra maden ud, så i nu kan nyde maden med en tilpas saltsmag.

#6 Smut i stedet for at skrælle.

Drop kartoffelskrælleren og smut skindet af i stedet for.

Start med at skære en ring rundt om kartoflen på den tyndeste led, således at rillen lige nøjagtig bryder skindet og helt ikke dybere.

Kog kartoflerne, til de er klar, og hav et isbad klar til de færdige kartofler, sænk nu kartoflerne ned i det iskolde vand i 5-10 sek.

Nu burde det være lige til at smutte skindet af som var kartoflen en mandel.

#7 Flyt tunge møbler alene.

Det er ingen sag at flytte tunge møbler alene, hvis du ikke har din bedre halvdel til at hjælpe med.

Tag 2 bage kartofler og skær dem over på langs, således at du har største skæreflade på kartoflen, brug nu et bræt eller lignende til at løfte op under møblet ene side, så der er luft nok til at de halve kartofler kan skubbes ind under med skærefladen nedad imod gulvet, gentag processen på den anden side, så møblet står på 4 halve kartofler.

Nu burde møblet være nemt at skubbe rundt med selv, fordi du har skabt en glat overflade ved hjælp af kartoflerne.

ANVENDELSE

kartoflen har mange anvendelsesmuligheder både i madlavning og i non-food/industrielle sammenhæng.

Madlavning

Kogte kartofler

 Kartofler kan koges med og uden skræl. Når de er nye og skrællen er tynd, smager det dejligt og skrællen hjælper til at holde vitaminer og mineraler i kartoflen. Skællen bidrager også med fibre til kosten. Man bruger ofte kogefaste sorter som Sava, Ditta eller Asparges.

Stegte kartofler

 Kartofler kan steges på panden – både i rå form eller forkogte. Man skærer dem enten i skiver eller tern. Stegningen sker ved høj temperatur og tilbereder man kartoflerne fra rå form, skal man være opmærksom på, at de ikke bliver sorte. Brankede kartofler indeholder stoffet akrylamid, som mistænkes for at være stærkt kræftfremkaldende. Stoffet dannes pga. kartoflens høje indhold af stivelse(kulhydrat) og når kartoflen varmes op over 120 grader.

Bagte kartofler

Store kartofler bages i sølvpapir i ovnen. Man benytter en melet kartoffel som Folva eller Estima.

Mosede kartofler

Når man laver kartoffelmos, skal man også benytte kartofler, som koger godt ud – ellers bliver mosen som tapetklister. Husk at mosen altid moses med håndkraft – aldrig med blender eller mixer.

Pålægskartofler

Hvad smager bedre, end et stykke rugbrød med nye kartofler, hjemmerørt mayonnaise og friske purløg fra haven!

Fritterede kartofler

Hvem opfandt pomfritterne? Det giver Kika og Bob et bud på i serien “Kika og Bob”. Der er ingen tvivl om at pomfritter er en meget populær spise, som går godt til næsten alt.

Der er en bevægelse imod at vi køber og forbruger stadig flere halv- og helfabrika. Det betyder, at vi ikke selv laver vores kartofler fra bunden. Vi køber eksempelvis kartofler på glas, når vi skal have brunede kartofler, frostkartofler i både, når vi skal have ovnkartofler. Det er ærgerligt, for resultatet bliver ofte ikke i nærheden af det, man ville kunne opnå ved lidt indsats i køkkenet.

Industrien

Mere end 60% af de kartofler, som dyrkes i Danmark, bliver lavet til kartoffelmel eller kartoffelstivelse, som det faktisk bør kaldes. Kartoffelstivelsen er et uundværligt produkt, der indgår som usynlig komponent i en lang række af produkter, vi benytter i hverdagen; papir, lim, enzymer til vaskemiddel, medicin, fødevarer, slik

Kartoflen er en af de råvarer der giver mest mæthed for færrest kalorier. Kartoflen indeholder særligt meget C-vitamin, den indeholder også K1 og A-vitamin. Derudover indeholder den mineraler som magnesium, kalium og fosfor. Kartofler indeholder 2,2 gram fiber per 100 gram, hvilket ikke er særlig højt

 

Den mætter mest for færrest kalorier - og 4 andre ting, du skal vide om kartofler

Kalorier
Kartofler indeholder færre kalorier end de alternativer, vi ellers stiller på bordet som pasta og ris. I 100 gram kartoffel finder du 81 kalorier, mens du i 100 gram kogt pasta eller ris får omkring 145 kalorier. Og det er ikke den eneste gode grund at spise kartofler. Kartoflen er nemlig en af de råvarer, der mætter allermest for færrest kalorier – mere end både kød, bønner og fisk, hvilket vil sige, at spiser du kartofler, indtager du sandsynligvis færre kalorier, end du ellers ville have gjort. Derudover indeholder kartofler ikke fedt, og derfor vil de oftest være med til at trække aftensmåltidet i en mere kaloriefattig retning.

Masser af C-vitamin
En kartoffel indeholder omkring 45 procent af anbefalingen for det daglige C-vitamin-indtag. Vitaminet modvirker ældning af huden og har betydning for, at blandt andet vores immunforsvar fungerer. Samtidig er C-vitamin også afgørende for, at du kan optage jernet i det kød, du spiser. Derudover har kartoflen den fordel at den næsten ikke indeholder noget sukker sammenlignet med andre kilder til C-vitamin – for eksempel juice.

Det gør kartoflen i din krop
Ud over C-vitamin indeholder kartoflen også en række andre gode ting, der spiller en rolle for dit helbred, for eksempel vitamin B-6, calcium (kalk), kalium, magnesium og zink. Det betyder, at både knogler, blodtryk, stofskifte osv. nyder godt af din kartoffelspisning. Derudover indeholder kartoflen også fibre, der er vigtige for din fordøjelse, og som også kan sænke kolesterolniveauet i din krop og mindske risikoen for kræft.

Spis dem friske
Kartofler kan holde sig længe, men der er mere sundhed og næring i en frisk kartoffel end i en, der har overvintret på bunden af dit køleskab, så spis dem så friske som muligt. Undgå at spise kartofler, der føles bløde (altså i rå form) eller som er grønne eller begyndt at spire, da de kan indeholde giftstoffer, der kan føre til opkastning og diarre.
Og så er en kartoffel naturligvis sundest, når den er kogt, frem for at du spiser den i form af chips eller pommes frites...

Dette er ikke en kartoffel...
Du er sikkert stødt på den "søde kartoffel" i supermarkedet, men navnet bedrager, for der er ikke tale om en kartoffel, men en rodfrugt, der også går under navnet batat. Selvom den søde kartoffel ikke er en kartoffel, er den sund på sin egen måde (for eksempel indeholder den A-vitamin) og har stort set samme kalorieindhold som sin navnebror.

Kilde: Altomkost.dk

kogt-kartoffel.jpg Kogte kartofler       steg-kartoffel.jpg Stegte kartofler

billede paa vej                                    Bagte kartofler           Knust-kartoffel.jpg Knuste kartofler

Mosede-kartoffel.jpg Mosede kartofler    Hasselbagt-kartoffel.jpg Hasselbagte kartofler

Pålægs-kartoffel.jpg Pålægs kartofler      Ovn-kartoffel.jpg Ovn kartofler

Fritteret-kartoffel.jpg Fritteret kartofler   Røsti-kartoffel.jpg Røsti kartofler

Poms-anna-kartoffel.jpg Poms anna               Fondant-kartoffel.jpg Fondant kartofler

Mulighederne er mange og det er næste kun fantasien der sætter grænserne.