Nyeste opskrifter

Nyeste opskrifter

Gullasch med ægte ungarske toner

Kilde : Brian og Maria Jeppesen   Kbh N

Personer : 5

Ingredienser :

 

4 løg

3 gulerødder

½ rød peberfrugt

2 fed hvidløg

2-3 spsk. svine- eller andefedt eller olivenolie

600 g oksekød i terninger (bov, yderlår, inderlår, klump eller mager tykkam)

2-3 spsk. hvedemel

salt og peber 

1 stor spsk. mild paprika

½ tsk. rosenpaprika

2/3 tsk. knust kommen

½ tsk. knust spidskommen

1 laurbærblad

1 spsk. tomatpuré

1 dåse hakkede, flåede tomater 

3-4 dl vand

1 lille tsk. sukker

Tilbehør:

kartoffelmos af 1,5 kg kartofler, 25 g smør og 3 dl letmælk (og salt)

 

1. Gør grøntsagerne i stand. Skær løg-ene i tynde både og gulerødderne i terninger eller skiver. Hak peberfrugt og hvidløg meget fint.

2.
Sauter alle grøntsagerne i halvdelen af fedtstoffet i en stegegryde. Det må ikke blive brunt blot gyldne og mørne let. Tag grøntsagerne op og kom resten af fedtstoffet i gryden.

3. Vend kødet i mel krydret med salt og peber. Læg kødet i en sigte og ryst det overskydende mel af. Lad fedtstoffet blive godt varmt og brun så kødet grundigt ad to omgange. Pas på fedt-stoffet ikke branker. Tag kødet op og hæld stegefedtstoffet ud. Læg kødet tilbage i gryden og tilsæt grøntsagerne de to slags paprika og kommen, laurbærblad, tomatpure, tomater og vand samt salt, peber og sukker. Lad gullaschen simre i en times tid til kødet er mørt og server med kartoffelmos til.

 

TIPS
Gullash stammer fra ungarn. Det karakteristiske for retten er den fine krydring med sød og stærk paprika og de to slags kommen.

 

Næringsindhold
Energi i 1 portion med tilbehør 2.988 kJ
230 g grøntsager og frugt i en portion

Energifordeling
52 E % kulhydrat
22 E % protein
26 E % fedt

 

Wienerschnitzel med ovnstegte kartofler

Kilde : Henriette Jensen    Odense N

Personer : 4

Ingredienser :

 

4 kalveschnitzler (tyksteg, filet eller inderlår) ca. 1,5 cm tykke, vægt ca. 180 g pr stk.

4-5 spsk. hvedemel

salt og peber

1 stort sammenpisket æg

5-6 spsk. rasp

2-3 spsk. vindruekerneolie 

2-3 spsk. smør

Ovnstegte kartofler:

ca 1200 g kartofler

2 spsk. olivenolie 

1 spsk. smeltet smør

Garniture:

8 skiver usprøjtet citron

8-12 ansjoser 

ca. 4 store tsk. kapers

masser af friskhøvlet peberrod (5-6 cm)

Tilbehør:

800 g dampede fine ærter eller blandede dampede grøntsager fx blomkål, gulerødder og ærter

 

1. Bland mel med salt og peber i et lille fad. Vend schnitzlerne i blandingen. Pisk ægget med lidt salt og 1 spsk. vand og hæld det i en dyb tallerken. Vend schnitzlerne i ægget og derefter i rasp.

2.
Steg schnitzlerne ved høj varme i en blanding af smør og olie. Steg dem ca. 1 1/2 minut på hver side. Læg schnitzlerne på et varmt fad.

Ovnstegte kartofler

1.
Tænd ovnen på 250° (varm luft) og dæk to bageplader med bagepapir. Skræl kartoflerne og skær dem i tynde både eller små stykker og skyl dem i koldt vand. Dryp dem af i en sigte og tør dem. Bland olie og smeltet smør og vend kartoflerne i blandingen. Fordel dem derefter jævnt over pladerne. Sæt pladerne midt i ovnen og bag kartoflerne, til de er møre og gyldne (ca. 20 min.). Drys salt på og server dem med det samme.

2. Læg to citronskiver og to-tre ansjoser på hver schnitzel. Fordel kapers og peberrod over og server med dampede fine ærter eller blandede grøntsager og stegte kartofler.

 

TIPS
Til en wienersnitzel hører råstegte kartof-ler, men det kan være lidt vanskeligt at få mængden af blus og stegepander til at gå op, så alt er varmt og frisklavet på én gang. At stege kartoflerne i ovnen er en god måde at løse problemet på, og så smager ovnstegte kartofler mindst lige så godt.

TIPS

De ansjoser man får på en wienersnitzel i Østrig, hvor retten jo stammer fra, er salte ansjoser i olie. I Danmark har man i generationer serveret snitzlerne med søde ansjoser, fordi det var dem man kendte her til lands. Man kan altså enten vælge de salte og være gastronomisk "korrekt", eller de søde og hylde den danske tradition. Begge dele smager godt, og ansjoser skal der til for at fuldende en velstegt wienersnitzel med det hele.

Næringsindhold
Energi i 1 portion med tilbehør 4.062 kJ
200 g grøntsager og frugt i en portion

Energifordeling
41 E % kulhydrat
26 E % protein
33 E % fedt

 

Super-kødsauce til spaghetti - Ragùsauce som i Italien
Kilde : KØDBRANCHENS FÆLLESRÅD

Personer : 5-6

Ingredienser :

 

1 stort bundt persille

2 løg

3 gulerødder

2 små stilke bladselleri

3-4 fed hvidløg 

ca. 50 g lufttørret italiensk skinke eller pancetta (urøget italiensk "bacon")

3-400 g hakket oksekød 8-10%

4 spsk. olivenolie

2 dl hvidvin

1½ dåse hakkede, flåede tomater

1 lille dåse tomatpuré 

1 dl bouillon

salt og peber

2 tsk. sukker

2 tsk. vineddike

krydderbuket af: 1 lille kvist frisk rosmarin, 2 kviste merian eller oregano, 1 kvist timian, 1 laurbærblad og en strimmel usprøjtet appelsinskræl på 4-6 cm

Tilbehør:

aldente-kogt spaghetti af 6-700 g rå spaghetti

ca. 50 g frisk parmesanost

 

1. Skyl og tør persillen. Gør grøntsagerne inkl. hvidløg i stand. Skær grøntsagerne i småstykker og kom dem i foodprocessoren sammen med 2/3 af persillen samt skinke/pancetta og kør det, til det er helt findelt. Hvis man ikke har en foodprocessor, rives grønt-sagerne på et rivejern og skinken og 2/3 af persillen hakkes meget fint med en kniv.

2.
Riv det hakkede kød lidt fra hinanden så det ikke er en kompakt klump. Brun kødet omhyggeligt i olie i en stegegryde. Det er vigtigt, at det bruner, så giv det god tid. Tilsæt grønsagsblandingen, og lad det brune med. Det skal også nå at brune lidt, så giv også det god tid. Tilsæt vin og lad den dampe næsten helt væk. Tilsæt tomater, tomatpuré samt bouillon, salt, peber sukker og vineddike. Bind krydderbuketten sammen med bomuldsgarn og læg den ved.
Lad ragùen simre under låg i mindst 40 minutter. Rør i den indimellem og juster evt. smagen med mere salt, sukker, hvidløg eller vineddike. Hak den sidste 1/3 af persillen.

3. Kog spaghettien (eller anden pasta) som anvist på pakken, og server den med ragùen samt friskreven parmesan og persille på toppen.

 

TIPS
Når grøntsagerne hakkes fint i foodprocessoren som her, blander de sig helt med kødet og giver kødsaucen en fin konsistens og en kraftig og god smag. Det er vigtigt at saucen får lov at koge rigtig længe. Retter med tomat bliver næsten altid bedst, når de får lov at koge længe og dermed koge lidt ind.

Næringsindhold
Energi i 1 portion med tilbehør
3.329 kJ
235 g grøntsager og frugt i en portion

Energifordeling
56 E % kulhydrat
19 E % protein
22 E % fedt
3 E % alkohol