Sprængt oksebryst med peberrodssauce

Kilde : KØDBRANCHENS FÆLLESRÅD

Personer 6-8 personer

Ingredienser :

 

1200-1500 g sprængt*) oksespidsbryst uden ben

1 gulerod

1 lille stykke knoldselleri (ca. 100 g)

1 stort løg

1 krydderbuket af: 1 kvist timian, 1 laurbærblad, 6 persillestilke og det grønne af 1 stor porre

2 nelliker

10 peberkorn

Tilbehør:

1,5 kg kogte kartofler

1,5 kg friske urter, kogt møre i suppen (6 gulerødder, 3 store porrer og 500 g selleri)

Peberrodssauce:

3-4 spsk. mel

30 g smør

5-6 dl af suppen fra oksebrystet (skummet og siet)

1 dl sødmælk

salt og peber

2-3 spsk. lagereddike

3 spsk. korender (en slags små rosiner) udblødte i koldt vand

125 g friskreven peberrod (et stort stykke)

*) Spræng evt. oksebrystet selv: Drys det med en blanding af salt og sukker og læg det i en plastikboks eller frysepose i køleskabet i 15-20 timer. Vend kødet flere gange undervejs. Beregn ca. 7 spsk. groft salt og 1 spsk. sukker til et stykke oksebryst på 1,5 kg.

Kødet
1.
Sæt oksebrystet over i så meget koldt vandt, at det dækker. Bring det lang-somt i kog og skum grundigt.

2.
Gør gulerødder, selleri og løg istand. Lad løget være helt og skær de andre grøntsager i mindre stykker. Bind krydderbuketten sammen med bomuldsgarn, og stik nellikerne i løget. Kom alle grøntsager, krydderbuketten og peberkornene i gryden og lad okse-brystet pochere (dvs. koge meget blidt) i ca. 2 1/2 time, til kødet er helt mørt.

3.
Gør urterne til tilbehøret i stand og skær dem i mindre stykker. Tag kødet op og si suppen. Kog urterne møre i suppen. Skum suppen for fedt og brug den til saucen.

Peberrodssauce

1.
Bag mel og fedtstof op, spæd med suppen fra oksebrystet, tilsæt mælk og kog saucen godt igennem. Smag til med salt og peber samt eddike og korender/sukker. Lad saucen koge et øjeblik.

2.
Tag gryden af og tilsæt peberrod. Saucen må ikke koge efter at peber-roden er tilsat, fordi peberrod mister sin smag og kraft ved kogning.

3. Skær spidsbrystet i skiver og server det med de nykogte urter, peberrodssauce og kogte kartofler.

TIPS
Det er næsten umuligt at købe et stykke oksebryst, der er småt nok til fire personer, så i denne opskrift er der mad til mange flere eller en lille familie i to dage.

Næringsindhold
Energi i 1 portion med tilbehør
3.131 kJ

225 g grøntsager og frugt i en portion

Energifordeling
40 E % kulhydrat
22 E % protein
38 E % fedt