Skipperlabskovs

Kilde: KØDBRANCHENS FÆLLESRÅD

Persomer : 6-8 personer

Ingredienser :

 

800-1000 g oksekød (tykkam, bov u. ben, yderlår eller mellemskært) 150-200 g magert, saltet flæsk 

2 kg melede kartofler (fx Folva, Estima eller Ukama)

6 store løg (750 g)

3-4 laurbærblade

20 peberkorn

6-7 dl suppe/bouillon, eller vand 

salt

Tilbehør: 

 masser af hakket persille, 350 g syltede rødbeder, 50 g koldt smør, 6-8 tykke skiver groft rugbrød og evt. Worchestershiresauce

Syltede rødbeder:

1,5-2 kg rødbeder

1 spsk. groft salt

6-7 cm skrællet peberrod i tynde skiver
   
Lage:

3/4 l eddike

300-350 sukker

3 laurbærblade

6 nelliker

20 allehåndefrø

10 peberkorn

2 dildskærme eller ca. 1 1/2 tsk. dildfrø

3 kviste timian

 

2-3 spsk. groft salt

3 fed hvidløg

 

Kødet
1.
Skær oksekødet i terninger på 3-4 cm og flæsket og løget i små terninger. Kom flæsk og løg i en stor gryde og lad det klare og gyldne let over svag varme. Tilsæt laurbærblade, peberkorn, salt, oksekød og væske. Bring det i kog og skru meget langt ned.

2.
Skræl kartoflerne og skær dem i grove tern. Kom kartoflerne i retten, når kødet har simret i 20-25 min. Lad det hele småsimre under låg i yderligere godt en time. Eller til kødet er helt mørt og falder fra hinanden, og kartoflerne er næsten moset ud. En smule ikke-mosede kartoffel-stykker er dog med til at give retten struktur. Rør i det jævnligt undervejs. Smag til med salt.

Syltede rødbeder

1.
Vask rødbederne. Kog dem under låg i vand med salt i, til de er møre (3 kvar-ter til en time). Hæld kogevandet fra og køl rødbederne i koldt vand.

2.
Gnub skindet af og skær dem i skiver. Læg skiverne i rene glas sammen med peberrodsskiverne. Peberroden virker konserverende og giver en god smag.

3.
Kog eddike, sukker og krydderier til en lage og smag den til med salt. Pil hvidløgsfeddene, skær dem i skiver og giv dem et opkog i lagen. Fordel hvidløg og krydderier i glassene og hæld forsigtigt lagen ved, lidt ad gangen så glassene ikke sprænger.
TIPS

En rest skipperlabskovs kan sagtens tåle at blive varmet op og spist næste dag. Så med en stor portion som denne, er der mad til 4 i to dage.

Næringsindhold
Energi i 1 portion med tilbehør
3.358 kJ
160 g grøntsager og frugt i en portion

Energifordeling
50 E % kulhydrat
20 E % protein
30 E % fedt