Culottesteg med flødekartofler og ovnbagte tomater
Kilde : KØDBRANCHENS FÆLLESRÅD

Personer : 6-7

Ingredienser :

 

1 okseculotte på ca. 1500 g

salt

peber

4-5 kviste frisk timian

2-3 fed hvidløg

Ovnbagte tomater

12-15 modne tomater

1 spsk. olivenolie

1 tsk. balsamicoeddike

½ tsk. salt

½ tsk sukker

friskkværnet peber

blandede finthakkede krydderurter som: oregano, merian, timian, rosmarin, salvie og persille

"Flødekartofler" (Gratin dauphinoise)

1,6 kg kartofler

1 fed hvidløg

ca. 2 spsk. smør

reven muskatnød

1 laurbærblad

salt og peber

60 g reven gruyèreost (eller emmentaler)

6 dl sødmælk

3 dl piskefløde

 

Ovnbagte tomater
1.
Halver tomaterne og læg dem i et ildfast fad. Bland olie, eddike, salt og sukker. Pensl blandingen over tomaterne. Drys peber og hakkede krydderurter over og sæt tomaterne i en 180° varm ovn i ca. 20 minutter. Giv dem evt. lidt grillvarme til sidst. Tomaterne kan laves i god tid og varmes op igen, når de skal spises.

"Flødekartofler" (Gratin dauphinoise)

1.
Skræl kartoflerne. Pil og hak hvidløgsfeddet fint. Smør et ildfast fad med en smule af smørret. Skær kartoflerne i tynde skiver og tør dem. Læg kartoflerne lagvis i fadet, drys ost, muskatnød, laurbærblad, salt og peber mellem lagene. Bland mælk og fløde i kog og hæld det over. Fordel resten af smørret over kartoflerne. Sæt fadet i en 180° varm ovn og skru ned på 160° efter 45 minutter. Lad kartoflerne gratinere i yderligere, ca. 30 min.

Kødet

1.
Rids fedtet og gnid stegen med salt og lad den stå fremme en times tid, så den ikke er kold, når den steges. Dup culotten tør. Brun den om-hyggeligt på begge sider, start med fedtsiden. Hæld fedtet fra og krydr stegen med peber og læg den i et ildfast fad. Pil bladene af timiankvistene og drys dem over. Mas de upil-lede hvidløgsfed og læg dem oven på stegen. Sæt stegen i ovnen til kartoflerne og steg den til centrumtempe-raturen er 55-60° - rød/rosa, 60-65° - rosa/gennemstegt eller 65-68° - gennemstegt. Tag stegen ud og fjern hvidløgsfeddene. Lad den evt. hvile (utildækket) inden den skæres ud og serveres med flødekartofler, ovnbagte tomater og evt. en grøn salat.

 

TIPS
Kold culottesteg i tynde skiver er skønt næste dag med en salat til. Eller på madpakken - sandwich eller smørrebrød.

Næringsindhold
Energi i 1 portion med tilbehør 3.730 kJ
200 g grøntsager og frugt i en portion

Energifordeling
31 E % kulhydrat
24 E % protein
45 E % fedt