Gullasch med ægte ungarske toner

Kilde : Brian og Maria Jeppesen   Kbh N

Personer : 5

Ingredienser :

 

4 løg

3 gulerødder

½ rød peberfrugt

2 fed hvidløg

2-3 spsk. svine- eller andefedt eller olivenolie

600 g oksekød i terninger (bov, yderlår, inderlår, klump eller mager tykkam)

2-3 spsk. hvedemel

salt og peber 

1 stor spsk. mild paprika

½ tsk. rosenpaprika

2/3 tsk. knust kommen

½ tsk. knust spidskommen

1 laurbærblad

1 spsk. tomatpuré

1 dåse hakkede, flåede tomater 

3-4 dl vand

1 lille tsk. sukker

Tilbehør:

kartoffelmos af 1,5 kg kartofler, 25 g smør og 3 dl letmælk (og salt)

 

1. Gør grøntsagerne i stand. Skær løg-ene i tynde både og gulerødderne i terninger eller skiver. Hak peberfrugt og hvidløg meget fint.

2.
Sauter alle grøntsagerne i halvdelen af fedtstoffet i en stegegryde. Det må ikke blive brunt blot gyldne og mørne let. Tag grøntsagerne op og kom resten af fedtstoffet i gryden.

3. Vend kødet i mel krydret med salt og peber. Læg kødet i en sigte og ryst det overskydende mel af. Lad fedtstoffet blive godt varmt og brun så kødet grundigt ad to omgange. Pas på fedt-stoffet ikke branker. Tag kødet op og hæld stegefedtstoffet ud. Læg kødet tilbage i gryden og tilsæt grøntsagerne de to slags paprika og kommen, laurbærblad, tomatpure, tomater og vand samt salt, peber og sukker. Lad gullaschen simre i en times tid til kødet er mørt og server med kartoffelmos til.

 

TIPS
Gullash stammer fra ungarn. Det karakteristiske for retten er den fine krydring med sød og stærk paprika og de to slags kommen.

 

Næringsindhold
Energi i 1 portion med tilbehør 2.988 kJ
230 g grøntsager og frugt i en portion

Energifordeling
52 E % kulhydrat
22 E % protein
26 E % fedt