Visninger: 233
Holdbarheder i Køleskab     Holdbarheder i Fryseren
       
Råt kød, hele stykker, fx oksekød: 3-4 dage.
• Andre kødsorter: 2-3 dage.
• Råt kød, udskåret: 1-2 dage.
• Råt hakket kød, fars, medister og lignende: Tilberedes samme dag.
• Råt fjerkræ: 2-4 dage.
• Kødpålæg: 2-4 dage afhængig af varens art. (Spegepølse og lignende har længere holdbarhed)
• Tilberedt kød og sammenkogte retter: 2-3 dage.
   

Hakket kød 4 måneder

Svinekød 3 - 6 måneder

Hele stykker oksekød 1 år

Lammekød 1,5 år

Vildt magert 1,5 år

Rå fisk, fiskefars og torskerogn: Tilberedes samme dag.
• Tilberedt fisk: 1-2 dage.
• Røget sild, makrel, ål, torskerogn: 4-8 dage, afhængig af hvor nyrøget varen er.
• Røget laks, hellefisk: 2-3 dage.
• Gravet laks: 1-2 dage.
   

Fed fisk 1-2 måneder

Fiskefars 1-2 måneder

Mager fisk 3-6 måneder

Gravet og røget 3-4 uger

Marineret sild, kryddersild og lignende: 8-10 dage.
• Makrel, tun, laks, kippers, torskerogn: 2-3 dage.
• Muslinger, kaviar, rejer, krabber: Højst fra dag til dag.
     
 Mælk og fløde: 2-3 dage.
• Surmælksprodukter: 4-5 dage.
• Smør, margarine, fedt: Se datomærkning.
• Skæreost: 3-4 uger.
• Skimmelost: 4-5 dage efter osten er fuldmoden.
     Mælkeprodukter: 3 måneder (fløde bør fx ikke bruges til piskefløde, men sagtens til sovs osv.)
• Ost: 3-4 måneder (alt efter fedtindhold)
Hele æg: 3-4 uger. Se datomærkning.
• Æggeblommer: 1 dag.
• Æggehvider: 2-3 dage.
• Retter med rå æg: Spises samme dag de er tilberedt.
• Varmebehandlede æggeretter: 1-2 dage.
• Pasteuriserede æg: 1-2 dage.
• Mayonnaise og mayonnaisesalater: 2-3 dage.
     
Frugt og grønt   Brug dine sanser!     Som tommelfingeregel holder det sig i 10-12 måneder, grundet det lave fedtindhold.
     
Fjerkræ
I fryser:

• 3-9 måneder

Bagværk
I fryser:

• Alt efter fedtindholdet holder det 2-8 måneder. Jo mere fedt jo kortere holdbarhed i fryseren.

Diverse
I køleskab:

• Juice: 4-5 dage.
• Saft på karton: 8-10 dage.
• Eddikesyltede produkter som fx asier, rødbeder og agurker: ½ -1 år.

     
       
Vær opmærksom på
Du bliver ikke syg af at spise produkter, der har ligget længere tid, end den anbefalede tid i frysen. Produkterne bliver blot kvalitetsmæssigt forringet.
    Husk at holde en god køkkenhygiejne, så du ikke forkorter varernes holdbarhed.
Husk hvis du er i tvivl om dit kød stadig kan spises, kan du oftest blot gennemstege produktet og spise det     
Gode råd
Flyt fx pålæg fra emballagen over i rene, lufttætte plastbokse, og forlæng varens holdbarhed, da de hermed ikke så nemt bliver kontamineret med bakterier eller skimmelsvampe fra andre varer i køleskabet.

Kilde : Fødevarestyrelsen

Andre gode råd når det handler om fødevare

Mad mærket med ”Sidste anvendelsesdato” skal altid smides ud efter denne dato. Mad mærket med ”Bedst før” kan derimod godt spises efter denne dato. Her skal du dog bruge dine sanser til at afgøre det.

Beslutningstræ - Hvad gør jeg, når madvarens holdbarhedsdato er udløbet?

 Find Beslutnings træet her

Sådan gør du

Se på maden
Hvis maden er mærket med ”Bedst før”, kan man se på maden, om den er blevet for gammel eller fordærvet.

• Der kan være mug – selvom der kun er en lille mugplet på fx en peberfrugt, kan der godt være spredt skimmelsvampe langt ind i peberfrugten, og derfor er det ikke nok blot at skære det mugne område væk.

• Råd – er der gået råd i fx din peberfrugt kan du godt skære det væk og spise resten.

• Fødevaren kan være misfarvet, slimet eller harsk – dette bliver du som udgangspunkt ikke syg af.

Læs mere om, hvordan du behandler mugne fødevarer her

Lugt til maden
Hvis maden er blevet for gammel, kan den få en ubehageligt sur eller harsk lugt.

Lugter fødevaren uappetitlig, bør du ikke spise den.

Fx for gammel mælk kommer til at lugte grimt og surt og er fyldt med klumper.

Smag på maden
Hvis maden lugter og ser fin ud, kan du smage på en lille smule af den. Smager den fint, er der ikke noget i vejen med den.

Smager maden derimod dårligt, skal du smide den ud. Husk at du ikke bliver syg af at have smagt på maden. Du bliver nemlig ikke umiddelbart syg af at indtage de bakterier, der fordærver din mad.

Husk dog altid både at holde god køkkenhygiejne og personlig hygiejne, når du er i køkkenet.